Glutenfrie Mel Guide 101

Jeg får ofte fine kommentarer på at jeg legger ut glutenfrie oppskrifter. Ser at det er flere som ikke tåler gluten, har cøliaki eller rett og slett ønsker å holde seg unna gluten som meg. Synes det er så kjekt at dere har blitt inspirert og ; det gjorde at jeg fikk en idé om å samle alle sunne og glutenfrie meltyper her i et innlegg. Håper dere blir inspirert etter dere ser alle mulighetene! Google og se om dere finne en ny spennende oppskift med det nye glutenfrie melet ditt :)

8A81DA2D-298F-41A2-9E24-63D1EE420138.JPG

GLUTENFRI MEL GUIDE 101

Kort om hvordan de oppfører seg i baksten  og litt om næringen de inneholder. Glutenfrie mel inneholder ikke gluten, og det er gluten som gir den velkjente luftige konsistensen og teksturen brød og bakst har. Når vi lager mat med sunne glutenfrie mel kan det da oppleves veldig 'tungt'. Noen ganger kan en kombinasjon av de ulike melene jeg nevner under, eller tilsette kokosyogurt, kokosolje eller bakepulver hjelpe til her.

Håper du får øynene opp for å prøve ut nye sunne melyper, eller kanskje kjører byttetrikset på noen av meltypene du allerede bruker for å 'sunnifisere' litt neste gang du lager noe:)

Noen av meltypene jeg nevner er noen ganger litt kostbare på helsekosten. Et tips ; de har nå har fått bokhvete- og quinoamel inn i noen dagligvareforretninger som MENY (ikke sponset) til en rimeligere penge.

  • Glutenfritt havremel

Havre er glutenfritt i seg selv, men de behandles ofte i miljø der meltyper som inneholder gluten er, og da kan havren få en krysning med gluten. Er du sensitiv å ønsker helt glutenfritt, så anbefaler jeg å gå i 'fri for' avdelingen i dagligvaren å kjøpe glutenfri store havregryn.

Store havregryn inneholder mer næring en de lettkokte. Også en god grunn til å lage ditt eget havremel med disse havregrynene.

| Kort om havremel |

Havremel synes jeg gjør baksten litt søtere og ''fuktig'. En må gjerne kombinere med andre mel for å få et luftigere resultat her. Veldig fint, næringsrikt og billig alternativ til glutenfritt mel. Jeg bruker det blant annet i bananbrødet mitt som du kan finne oppskriften her. Jeg har også lest at du kan erstatte all bakst som kaker, kjeks, brød osv. med 20 % havremel for å sunnifisere ;)

| Næring |

Inneholder masse fiber, samt proteiner og fett. Vitaminer og mineraler som jern, kalsium og b-vitaminer.

  • Mandelmel

Mandelmel kan en kjøpe i butikken eller lage selv i en blender. Om du bruker foodprocessor så blir det et litt grovere mel, så spørs litt hva du er ute etter. Her kan du velge om du vil ha et mel med skallet på, eller om du vil skålde dem å få et lyst mandelmel. Smaken vil variere da. Du har også valget om du ønsker økologisk mandelmel, ved å kjøpe økologiske mandler. Jeg vet sana bona har 1 kg poser, som kan være litt rimeligere om en bruker mye mandler til mandelsmør, mandelmelk og mandelmel.

| Kort om mandelmel |

Mandelmel gir også en tyngre eller 'dense' som det heter på engelsk, bakst. Jeg elsker å bruke mandelmel i sunne kjeks, rawballs, brød, muffins osv. Melet gir en veldig fin og saftig konsistens synes jeg som er vandt og spise glutenfritt. Spiser en mer kornfritt, eller følger keto - så er dette melet også for deg.

| Næring |

Mandler er rike på sunt fett, vitamin E og fiber. Inneholder også mineraler som jern, magnesium og kalsium.

  • Bokhvetemel

Bokhvetemel som inneholder ordet 'hvete' er ikke i slekt med hvetemel i det hele tatt. Det blir også kalt pseudocereal.  Bokhvetemel er helt glutenfritt, da det er i slekt med rabarbraen og er et lite frø. Det kan du også enkelt lage selv. Det selges i hele 'groats' i butikker og noen innvander forretninger.

Noen er 'sprouted' eller spiret, som gjør de mer lettfordøyelige om en har en sensitiv mage. Disse er kanskje lettere å finne på nett, rimeligere også. Som nevnt ovenfor så har jeg sett de selger bokhvetemel på meny relativt rimelig!

| Kort om bokvetemel |

Bokhvete kan ha en rik og nøtteaktig smak, jeg søter kanskje pannekakene mer om jeg lager de med bokhvetemel. Egner seg godt til brød. Men kan fort bli litt tørt så kombinere mel, eller tilsette ekstra yogurt eller kokosolje kan være lurt når en bruker dette melet vil jeg tenke.

| Næring |

Rik på antioksidanter, aminosyrer og b-vitaminer. Også blant annet mineralene jern, folat, sink og magnesium. 

  • Cashewnøtt mel

I det veganske kostholdet er cashewnøtter mye brukt. De har en mild smak. Kan forvandles inn til den mykeste saus eller dressing om de bløtlegges. Eller bli et fint mel om en har rett utstyr.

| Kort om cashewnøttmel

|Cashew mel kan brukes i cookies og andre bakevarer og gir også en saftig konsistens. Veldig fint i søte bakevarer med lønnesirup eller annen søtning. Kanksje i kombinasjon med havremel.

| Næring |

Rike på fett, protein, fiber. Inneholder vitaminer og mineraler som blant annet vitamin B, magnesium, jern og sink. 

  • Kikertmel

Kikertmel kjøper jeg på helsekosten, har ikke sett det i dagligvaren som jeg kommer på akkurat nå... Er en ny favoritt når det kommer til å lage plantebaserte middagsretter. Kan også finnes som garbanzo flour.

| Kort om kikert mel |

Veldig fint mel å bruke i middagsretter. Har en nøtteaktig smak, og kan være litt kornete. Kikert pannekaker, har jeg laget til å dippe i curry retter. Socca du kan finne oppskrift på her, som jeg toppet med vegansk pesto. Kan også formes som pizzabunn, og toppes med tomatsaus og annet digg toppings. Kan også brukes til å lage falafel og hummus. Nam.

| Næring |

God kilde til fiber og perfekt proteinkilde for plantebasert kost. 

  • Kokosmel

Kokosmel er laget av tørket kokos kjøtt. Det er enkelt å finne i butikker nå vil jeg tenke, og helsekoster. Jeg er veldig glad i og bruke dette melet i både pannekaker, bananbrød og snacks. Det gir en søtlig kokossmak som jeg elsker.

| Kort om kokosmel |

Kokosmel absorberer mye vann. Er røren er veldig fuktig, så kan du i prinsippet tilsette kokosmel så vil du se raskt at røren blir fast. De som følger en blodsukkerstabiliserende eller keto diett bruker ofte mandelmel og kokosmel i bakst. Kokosmel har en søtlig smak, og gir en 'lett' tekstur på det du lager.

| Næring |

Inneholder mct 'medium chain triglyceride' som gir energi, samt fiber. 

  • Amaranth

Er som bokhvetemel et pseudocereal. Amaranth var en basisvare i Inca, Maya og Aztec siviliasjonen. En litt mer kanskje ukjent meltype. Men om en vil utforske så vet du vertfall om den.

| Kort om amaranth |

Jeg har ikke brukt dette frøet mye selv, men så den bli brukt i LA når jeg bodde der. Har lest at den egner seg best paideiger osv. Sikker for at den gir en mer chrunchy konsistens. Og den bør blandes med andre meltyper

  • Arrowrootmel

Arrowroot, kjøper jeg i en liten boks på helsekosten, og bruker istedenfor maizena. Arrowroot er et pulver fra en stivelsesrik tropisk plante. 

| Kort om arrowroot |

Blandes inn i veganske og glutenfri bakst, for å binde sammen og skape fylde. Kan nok brukes alene, men da blir det krispy. 

  • Cassavamel

Er en meltype som kanskje blir mer og mer brukt fremover? Det er en stivelsesrik rot, også kaldt yuca. Jeg sett det lages chips av cassavamel og wraps. Noen produserer også tortilla chips med cassavamel istedenfor maismel. Veldig kult. Cassava lages ved å tørke å finmale hele denne roten. 

| Kort om cassavamel |

Inneholder mye karbohydrater, og er det glutenfrie melet mest likt hvetemel. Har ikke så mye smak, og fordøyes lett.  

  • Chiafrømel

Egentlig bare finmalte chiafrø. Chiafrø er veldig poppis, og vi bruker dem mye i puddinger. Har ikke sett så mye chiafrø rundt på helsekosten. Men enkelt å male selv, om en har utstyret.

|  Kort om Chiafrømel |

Perfekt og ertatte andre mel med for å booste næring. Binder også sammen røren da chiafrø blir ofte brukt istedefor egg i veganske retter. Bruk litt chiamel i smoothies, pannekaker, brød, over granolaen osv. 

| Næring |

Inneholder omega-3, fiber og proteiner. 

  • Linfrømel

Litt samme som chiamel, har en utsyret til å finmale så er linfrømel noe en kan enkelt lage selv. En kan også ha et litt grovere mel som en enkelt lager i blenderen.

| Kort om linfrømel |

Perfekt og booste med, i granola, brød, knekkebrød og smoothies. En kan blande linfrø mel med vann for å skape en seig masse, som vil være egge-erstatning i veganske retter.

| Næring |

Inneholder masse sunt fett, omega fettsyrer og fiber. 

  • Quiona mel

Quiona mel fant jeg nå på meny, ved siden av bokhvetemel. Er du ikke vandt med smaken så vil quinoa være litt sterk og nøtteaktig på smak. Her ville jeg googlet meg frem til noen gode brød eller knekkebrød som har benyttet seg av en blanding med quinoa og andre meltyper for å få best resultat og smak.

| Kort om Quionamel |   

Jeg har prøvd det i bananpannekaker, men trengs og søtes en god del da det er litt bittert på smak. Vil tro det er bedre i brød ol.

| Næring |

Inneholder de ni essensielle aminosyrene, samt fiber som vi alltid har lyst til å få i oss ekstra av. Inneholder også magnesium som virker beroligende, b-vitaminer for hud, hår og negler og antioxidanter.


Hvor kjøpes glutenfrie mel ?

Alle meltypene kan du finne i helsekostbutikker i Norge, andre på nettsider som Iherb. Det som er gøy er at noen dagligvarebutikker har tatt inn flere sunnere meltyper. På Meny har jeg sett bokhvetemel, quinoamel og mandelmel.

1224583E-300D-473F-9D10-D48595E1C15A.JPG