Hjemmelaget kokosyogurt

IMG_4677.JPG

Story.

Da jeg bodde i LA var kokosyogurten på alle de sunne helse kafeene! Den var plantebasert, og rik på probiotika for god mage helse og immunforsvaret.

I LA kom kokosyogurten på store glass med lokk (ikke plastikkbeger, såklart) og prisen var rundt en hundre kroner. Her brukte de ekte kokosnøtter og fermenterte i et par døgn for at de gode bakteriene skulle komme på plass.

Her i Norge er det ikke så lett å få tak i kokosnøtter. Men en kan heldigvis bruke kokosmelk og probiotika, og få en fantastisk kremete yogurt hjemme. Her går jeg igjennom steg for steg prosessen :

IMG_4673.JPG

Så enkelt..

  1. Ha kokosmelk i en ren bolle

  2. Rør in probiotika med plastikk skje

  3. Ta over en tynn ren fille, og vent..

Kokosyogurt guide :

I en fermenterings prosess så er det vist at metall er ikke så bra for resultatet, det kan reagere med probiotikaen. Derfor har jeg listet plast beholdere og plastikk eller tre verktøy når en skal lage kokosyogurten. Dette trenger du :

Dette trenger du:

  • Plastikk bolle

  • Skje i plast/tre (jeg bruker en plastikk barneskje)

  • Glass med luftett lokk (lokket skal på etter fermenteringen er over).

  • Klut som puster. (eller på engelsk cheese cloth, osteklut?)- for at yogurten skal puste og bakteriene kan vokse

  • Strikk

  • 1 boks romtemperert økologisk kokosmelk

  • 2 probiotika - dette er min favoritt: Flora, udo's choice, super 8 hi-potency probiotic, den har 42 billion bakterier.


Alternativ valgfri smakstilsetning :

Har du laget yogurt før og/eller vil eksperimentere med ulike smaker kan du tilsette : 

  • Mango puré

  • eller annen frukt/bær

  • Honning

  • Vaniljepulver


 | Hvordan kokosyogurt- Steg for steg |


1.) Sterilisering

  • Finn frem en stor gryte å kok opp vann.

  • Putt i glasset som du skal ha kokosyogurten i. Pass på at glasset er dekket med vann.

  • Fosskok i 10 minutter å ta ut glasset, FORSIKTIG med en øse eller noe, å sett på et tørkehåndkle. La det tørke helt.

  • Vi har nettopp sterilisert et glass, for å unngå unødvendig sopp og bakterievekst.


2.) Kokosmelk og probiotika

  • Ha romtemperert kokosmelk i en bolle som ikke er av metall. Rør godt ut eventuelle klumper med en ren plastikk skje eller redskap som ikke er av metall.

  • Har du probhiotka kapsler som meg så åpner du de å heller ut innholdet i kokosmelken.


3.) Snart ferdig..

  • Hell kokosmelken med probiotika, over i det steriliserte og tørre glasset.

  • Legg en klut som ikke er for tettvevd eller en såkalt osteklut over, og ha en strikk rundt for å feste. Dette er for å holde fluer borte, og at yogurten får fermentere å puste.

  • La kokosyoghurten fermentere, et sted borte fra direkte sollys, men i romtemperatur. Jeg satte min på kjøkken benken og det tok ca. 48 timer før jeg synes min var perfekt. Men smak på kokosyogurten etter 24 timer i og med at tempraturen er kanskje annerledes hos deg enn hos meg. Vil du ha den syrlig og ekstra bakterier ha den på benken i 48 timer. Når den er syrlig nok setter du på et lufttett lokk.

4.) Oppbevaring

  • Kokosyogurten oppbevares i kjøleskapet i ca. 7 dager.

| Notes |

Vi steriliserer og bruker rent utstyr, for å unngå f.eks mugg når kokosmelken fermenterer i romtempratur. Generelt om en fermenterer; ser noe veldig rart ut eller lukter vondt, kast det og prøv igjen! Det er ikke verre :)

Kjekt og kort om probiotika 

  • Gir deg glød fra innsiden og ut med gode bakterier.

  • Hjelper den naturlige balansen av mikrober i tarmen.

  • 'Pro + bios' betyr ; for livet.

  • Så bra for immunforsvaret så vi ikke blir syke.

  • Sunt fordøyelsessystem.

  • Hjelper mot inflammasjoner i kroppen.

  • Forskning viser at lekk tarm, candida/sopp, og bakterielle ubalanser er linket sammen til en hud som kanskje ikke er i tipp topp form - eksem, kviser o.l.

Smil, Malin