DIGEST THIS...! (manualen for oss som blir oppblåst)

 
image00002.jpg

Jeg har begynt å prate litt mer om mine mageproblemer med dere på min instagram. Det kom vel mer å mer frem når jeg pratet om hvorfor jeg ikke kan være helt veganer.

Da jeg var veganer, fikk jeg mye mangler fordi magen kunne ikke ha kikerter, bønner, linser eller erter - så jeg opplevde mye mangler, og vondt i magen når jeg hele tiden prøvde å spise disse matvarene. Jeg endte opp med å måtte tenke på helsen å gå for lykkelige egg osv.

For å gjøre en lang historie kort, så har jeg testet ut ALT (føles det som) for jeg var så lei av å ikke kunne delta helt i livet. Var redd mat, sosiale settinger ble ukomfortable og frustrasjonen av og ikke finne utav hva jeg kunne spise ble bare større og større med årene.


Jeg endte opp med å isolere meg veldig. Sa mye nei til sosiale sammenhenger for å slippe å være hun som alltid måtte få ingrediens listene til rettene, og spesiallaget mat.

Er det andre som kjenner seg igjen?


Mine beste råd mot oppblåsthet


Dette har funket for meg, men husk at det er ting som jeg har prøvet å feilet over lang tid! Kanskje du kan plukke ut noen tips og starte med forsiktig.

Jeg er alltid for baby steps


Kokte grønnsaker -

Da problemet mitt var på sitt verste så spiste jeg nesten bare dampede grønnsaker. Gulrot, blomkål og brokkoli gikk faktisk bra for meg så lenge de var kokte. Hadde det sammen med litt lykkelig kylling. Enkelt for min fordøyelse. Rå grønnsaker og frukt ble for mye for min mage, da jeg ikke kan ha fruktsukker heller.

Peppermynte te -

Peppermynte hjelper til med fordøyelsen. Og er fin etter måltider. Eller på kvelden for å roe ned etter en lang dag da det ikke inneholder koffein.

image00003.jpeg


Unngå å tygge tyggi -

Dette har hjulpet meg veldig. Tyggi inneholder søtning som gjør at min mage bobler. I tillegg så kommer det luft ned i magen når du tygger, som kan gjøre deg unødvendig oppblåst. Xylitol, sorbitol, erythrol, stevia er søtninger som vertfall min mage reagerer på.

Kullsyre og sugerør -

Som ovenfor dette kan også bidra til mer luft nede i magen.

Grønnsaker i kålfamilien -

Flere som har ibs har kanskje testet ut lavfood map, der en skal unngå kålfamilie, hvitløk osv. Dette hjalp meg. Nå idag kan jeg spise det.

Kikerter, erter, linser, og bønner -

Dette kan skape gasser, er en sensitiv som jeg så bør en kanskje prøve å finne andre måter å få i seg protein på. Kilder kan være hemp proteiner, hemp frø, chiafrø, collagen.

Spis sakte -

Nyt maten, sett av tid til hvert måltid, og sitt ned.

Tur og yoga twister -

Hjelpe masse for å få bevegelse i tarmene.

Allergier -

Har du allergier kan det være svaret. Gluten, laktose, egg, fruktose og hvete kan være årsaken. Kutt gjerne ut én og én og sjekk om du føler noen forbedring. Gjerne i oppfølging av en ernæringsfysiolog da det å kutte ut for mye matgrupper kan lede til mangler av vitaminer og mineraler blant annet.

Frukt -

Jeg kan ikke spise så mye frukt, pågrunn av fruktsukkeret gjør at jeg blir veldig oppblåst. Det inkluderer også tørket frukt. Kanskje du også er sensitiv til det?

En annen ting med frukt er at det går gjennom leveren når vi fordøyer, mens resten av maten går gjennom tarmene- derfor bør en spise frukt separert. Selv om det er godt med rosiner eller eple i salater for det søte, så må vertfall jeg legge det bort.

Magnesium -

Magnesium hjelper ikke bare søvnen min (jeg tar 2 kapsler før jeg legger meg hver natt), men da slapper også av resten av kroppen slik at tarmene blir satt igang. Jeg bruker denne.

Probiotika - Jeg begynte å ta dette for mange år siden. I starten så bare boblet mgen, og jeg hadde lyst til å kaste opp. Det var da jeg skjønte at jeg manglet masse bakterier- her måtte det tilsettes mer gode bakterier. Jeg begynte sakte med denne probiotikaen, og det hjalp meg så masse.


Fermenterte matvarer -

inneholder melkesyrebakterier, og i tillegg får du jo også næring fra grønnsakene! Selges i helsekoster (de i butikken er oftest pasteuristert, slik bakteriene ikke lever lenger. Vi ønsker at maten skal leve når vi har fermenter). Her er noen bøker som inneholder fermentering.

Bøker til inspirasjon om fermentering :

Gry Hammer sin bok om fermentering

Berit Nordstran skriver også om fermentering i denne boken

Matcha grønn te -

Av en eller annen grunn hjelper denne teen meg til og holde tarmen igang. Kan være koffeinet i den. I tillegg er jo matcha rik antioksidanter!

Kombucha -

Er mer og mer kjent nå. Er te som er tilsatt en SCOBY, og sukker. Bakteriene i scoby’en trenger sukker som mat. Dette godgjør seg sammen og blir bra bakterier for magen vår. Jeg drikker gjerne denne kombuchaen, istedenfor vin eller kosedrikk noen sjeldne ganger, da det inneholder fortsatt litt sukker og som jeg nevnte så kan boblene gjøre at en føler seg oppblåst.

Eple cider with the mother -

Se alltid etter at eplecideren er med ‘the mother’ det vil si at det ligger litt grums i bunnen, men dette er gode bakterier til tarmen din. Ta 1 ss i lunket vann på tom mage om morgenen. For gode bakterier, og for å sette igang fordøyelsen. Denne anbefaler jeg.

Sitronjuice -

et annet enkelt tips for c-vitamin og fordøyelsen er å klemme en halv sitron i lunket vann om morgenen (istedenfor eplecider) Jeg pleier å bytte på det. Noen ganger er det enklere å ha en stor flaske med epleicder eddik når jeg har glemt å kjøpe sitroner.
Men vertfall, sitronjuice setter fordøyelsen igang, for magen tror at det er magesyre- så det hjelper vertfall meg mye. Hvordan - ha en halv sitron i lunket vann, drikk, vent 20 minutter før du spiser/drikker noe annet.

Fiberrik matvarer -

Vi vet at vi bør spise mye fiber, men noen matvarer som fullkornswraps, knekkebrød, fullkornspasta osv går aldri bra for min mage. I tillegg inneholder disse gluten for de som ikke kan ha det. Prøv og se om du kan inkludere mer fiber i form av chiafrø, hemp, linfrø, avocado, mandler, mandelsmør, physsalium husk.

Her er fiberrike oppskrifter :

Frøkrisp

Chiapudding

eller

avocado toast?

image00001-2.jpg

Mine ‘must haves’


Denne : Eplecider eddik om morgenen med gode bakterier eller sitron juice

Setter igang fordøyelsen min om jeg tar 1 ss i lunket vann om morgenen, og venter 20 minutt før neste måltid. Jeg merker også forskjell på huden.


Denne : Probiotika

‘Reddet‘ meg da magen virkelig ikke fungerte. Fant ut at jeg manglet masse gode bakterier i tarmen min. Jeg måtte begynne å bygge opp en god tarmflora.


Denne : Matcha grønn te

Dere som vet, vet :) Drikker masse matcha latté. Du kan også blande med varmt vann såklart, maks 80 grader for å bevare næring og smak. Setter igang magen min noen ganger, og gir masse antioksidanter


Yoga twist posisjoner og tur

Twiste bevegelser, og raske lufteturer ute, hjelper for bevegelse i tarmene.


Denne : Peppermynte te

Beroligende og hjelper med fordøyelsen.


Denne : Magnesium


For søvn, jeg tar 2 kapsler hver kveld, og det hjelper med at musklene slapper av slik at du får god bevegelse i magen.


Gjerne skriv til meg på instagram, vil gjerne høre hva som har hjulpet deg <3



Smil, Malin