Hjemmelaget mandelmelk på 1, 2, 3!

6390EE3C-690C-4992-A9B0-16D24C7B11B2-e1544904573100.jpeg

Jeg glemmer ofte hvor lett der er å lage egen plantebasertmelk. Og etter at jeg har gjort det tenker jeg; dette må jeg jo gjøre hele tiden!

Det er to ting som en må tenke på, og den ene er; nøttemelk pose. Dette får en kjøpt har jeg sett på en helsekost, eller du bestiller som med det meste nå til dags; på nettet. Den andre tingen er at du må legge nøtter i bløt overnatten.

Det er rart med det, men noen ganger kan dette føles som et tiltak! Men når en har fått en rutine på det så er det ikke noe stress ;) Melken holder seg i 3-4 dager i kjøleskapet, men jeg har drukket den opp lenge før det. Jeg bruker den med granola, i havregrøt, i smoothies, matcha latté, supper osv. Der du ville brukt vanlig melk! Du kan også smaksette den som du vil - med vanilje, daddler, kakao, jordbær, og litt salt er alltid godt. 

| Hjemmelaget mandel melk |

  • 2,5 dl mandler - legges i bløt overnatten

  • 1 liter vann

  • Klype salt

  • Valgfritt : Dadler, ekte vanilje, kakao, jordbær.

| Hvordan |

  1. Legg mandler i en skål å dekk til med vann, ca. 4 cm over. La de stå på benken overnatten.

  2. Neste morgen heller du mandlene over en sil å renser godt.

  3. Ha mandlene og 1 liter vann i en blender. Blend i et par minutter slik at alle de gode oljene kommer ut av mandlene.

  4. Ha en ren t-skjorte, eller nøttepose over en stor skål å hell melken over for å sile ut mandelmassen.

  5. Klem godt slik at du står igjen med ren melk i bollen og mandelpulp i nøttemelkposen eller t-skjorten.

  6. Ha melken på glassflaske å oppbevar i kjøleskap i 3-4 dager. Rist godt før bruk.

| Mandlepulp |

Når en har klemt ut all mandelmelken så står en igjen med en stor mandelball. Det som er utfordringen nå er hvordan du skal bruke all 'mandelpulpen'!? Vi vil jo ikke kaste mandlene. Her er en liste over hva du kan gjøre med det:

  • Legge på et stekebrett i ovnen med lyset på å tørke det til mandelmel. Ha det over når det er tørket helt i en foodprocessor og kjør til fint mel.

  • Du kan bruke det i knekkebrød, bare bytt ut noen av de andre ingrediensene.

  • Bruke det i daddel og nøttekuler.

Og gjerne skriv til meg om du vet om andre ting jeg kan gjør med mandelpulpen :)