Julesnacks fat

Jeg er så glad i julen. Spesielt familiekosen, kakebakingen og de fine morgenene vi har nå! Med alt litt sånn forfryst. Jeg elsker også mye av de sesongbaserte varene som er i butikkene nå som gresskar og sharonfrukt. Sistnevnte er noe jeg gleder meg til hvert år. En frukt, som er litt søtlig i smak.  Jeg ble inspirert til å lage et fat med masse farger på, i tillegg til en gresskar hummus til dipping.

 

Jeg er for valgmuligheter, så å sette frem dette freshe fatet med grønnsaker, frukt og proteinrik hummus – sammen med såklart de tradisjonelle julekakene er helt perfekt!

 

Jeg synes et slikt fat skal inneholde masse forskjellige elementer, samt stekte grønnsaker og råe. Perfekt til å dippe i hummusen. Det er også litt tørkede fiken og aprikos som passer til jul. Her er det såklart bare å være kreativ og leke seg med det du finner i butikken. Det er også fint og kutte grønnsakene og frukt i forskjellige fasonger. Kan også nevne at det å dille med dette fatet, samtidig som en hører litt rolig musikk blir nesten litt som meditasjon for meg. Kanskje for deg også? Og i tillegg til at vi får en litt sunnere, og mer fargerik julesammenkomst!

 


| Inspirasjon til ingredienser på fatet |

 

  • Regnbue gulerøtter – stekt i form med fersk timian, hvitløk, olivenolje, salt og pepper – 220 grader i 30 min.
  • Blomkål – stekt i ovnen med olivenolje, salt og pepper på 220 grader i 30 min.
  • Søtpotet – i tynne skiver med olivenolje, salt, pepper, evnt. røkt paprika pulver – stekt i ovnen ca. 15-20 min.
  • Aspargestopper – stekt i ovnen med olivenolje, salt og pepper i 20-30 min.
  • Brokkoli – stekt eller rå
  • Fiken
  • Redikker
  • Kiwi 
  • Tørket fiken
  • Tørket aprikos
  • Granateple
  • Physallis 
  • Polkabeter 
  • Andre alternativ : kandiserte pekan nøtter, valnøtter, oliven, kjeks osv.

 

| Oppskrift gresskar hummus |

 

  • 200 gram kikerter
  • 200 gram gresskarpuré
  • saft av 1/2 sitron
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ss tahini
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • ca. 1/2 dl extra virgin olivenolje

 

| Kossen |

  1. Gresskarpuré lages ved å legge et helt flaskegresskar i ovnen på 180 grader i 1 time. Når det er mørt (sjekk med en kniv igjennom) så tar du ut frøene med en skje. Scoop så innholdet med en skje ut og over på en krukke.  Jeg har en krukke stående og bruker i smoothies, pureer, hummus.
  2. Ha alle ingrediensene over i en blender. Sil inn olivenoljen helt til slutt.
  3. Server på et fat, gjerne med litt frukt, grønnsaker og glutenfritt flatbrød.
    Se forslag her.

 

| Oppskrift dukkah – krønsj til hummus |

 

  • 1/2 dl pistasj
  • 1/2 dl mandler
  • 1/2 dl sesamfrø
  • 3 ss pinjekjerner
  • 3 ss hele koriander frø
  • 1 ts cumin
  • klype salt
  • pepper

| Kossen |

  1. Rist alle ingrediensene på pannen til lukten fyller rommet, og det begynner å bli gyldent.
  2. Ha de over i en blender. Blend forsiktig, du vil gjerne ha noen biter som det er litt størrelse på.
  3. Topp over hummusen din.

 


Hva er dukkah? : I flere kulturer dipper de brød i olivenolje, og deretter dukkah- så utrolig godt. Og blir sett på som midtøstens svar på pesto.  

 

Om du prøver – tagg meg gjerne @maline.ekstrom så jeg kan se <3

Du liker kanskje også

Ingen kommentarer

Legg igjen en kommentar