Pannekaker

 
Send+me+your+suggestions%21-4.jpg

Story.

Sunne pannekaker er min go-to helgefrokost. En rolig morgen med pannekaker, og en varm kopp kakao eller matcha lattè, dere!!! Så koselig.

Pannekaker er også vanvittig lett å lage når jeg får uventet besøk. Eller har lyst på noe kosemat på kvelden! Det som i tillegg gjør at jeg digger pannekaker, er jo all toppingen man kan toppe de med- som i tillegg booster næringen!

 
IMG_3703.JPG

Disse lager jeg alltid til familien når jeg kommer hjem til Sandnes. Som regel så har de ingrediensene i hus. Hvis de ikke har mandelmel hjemme, bruker jeg havregryn å kjører det til havremel i en blender. Jeg tar faktisk noen ganger med meg ekte vanilje i bagasjen min, haha, for den er jo litt dyr å jeg tar den med meg overalt. Det er ikke et must såklart, men jeg er VELDIG glad i vanilje smak som dere sikkert har forstått.

Det jeg går ut i butikken for å kjøpe er fryste blåbær, til chia syltetøy. Jeg kjøper noen ganger litt fersk frukt, og nøtter også for det er digg å toppe med. Og plantebasert melk kjøper jeg også, for vi har alltid litt varm kakao ved siden.

Så kjøkkenbordet ser slik ut: et fat med små pannekaker, chiasyltetøy i en skål, fersk frukt og bær på et fat. Helst mandelsmør, om jeg har hatt tid til å lage det. Og noen ganger kokosyogurt. Supermat som kakao nibs og kokosflak, og frysetørka bringebær er en perfekt boost og bonus om jeg har de!

Det er drømme scenarioet, haha!

Som regel så er den ekte varianten pannekaker toppet med chiasyltetøy for det er SÅ enkelt å lage :)

 
IMG_3665.JPG

Over til oppskriften! Jeg har valgt å bruke mandelmel for jeg er så glad i ingredienser proppet med næring og sunt fett. Havremel kan du også bruke, men jeg blir så fort sulten og får så økt blodsukker etter at jeg har spist havregryn at jeg foretrekker mandelmel.

Konsistensen blir derfor såklart annerledes, enn det du er vandt til når du bruker havremel eller vanlig mel! Jeg har blitt vandt til denne litt mer marsipan aktige konsistensen, og elsker det.

 
IMG_3705.JPG
 
IMG_3702.JPG
 
IMG_3701.JPG
 
 
IMG_3698.JPG
 
IMG_3692.JPG
 
IMG_3694.JPG
 
IMG_3688.JPG
 
IMG_3687.JPG
 
IMG_3666.JPG
 

Oppskrift Pannekaker

Ca. 10 stk små

Disse pannekakene er så enkle å lage, i tillegg til sunne! Tørt blandes inn i vått.

De smaker absolutt best når de er nylaget, du kan oppbevare dem i kjøleskapet overnatten, men de ble litt tørrere dagen etter. Jeg tok bare på ekstra rørte bær så ble de gode;)

Tips!

Har du fryste godt modne bananer i frysen som jeg alltid har så blender jeg egg og fryste bananer i en blender. Og så tilsetter jeg de tørre ingrediensene.

Fremgangs måte

  1. Mos banan med en gaffel å bland inn 4 egg. Evnt. om du har fryste bananer kjør det i en blender.

  2. Ha røren i en stor bolle, og tilsett mandelmelet, kanel, ekte vanilje. Rør godt.

  3. Finn frem stekeplate å ta i litt kokosolje. Bruk en spise skje å mål opp søte små pannekaker.

  4. Stek gyldne på hver side. Server med en gang, nyyyt!


Enkel blåbær chiajam

 
IMG_3693.JPG


Samtidig som jeg steker pannekakene, setter jeg en kjele med fryste bær på lav varme, eventuelt litt kokosolje i kjelen. Når de har smeltet tar jeg i 1-2 ss chiafrø. Slik at væsken blir absorbert i frøene, og jeg har et fyldig chiasyltetøy.

Her kan du selv velge bær og hvor mye. Har jeg besøk tar jeg kanskje i en hel pakke blåbær eller så har jeg i en miks med ulike fryste bær om jeg har halve poser igjen.

  • Fryste økologiske blåbær evne andre bær (jeg kjøper de økologiske blåbærene fra Kolonihagen på Rema 1000)

  • 1-2 ss chiafrø (Hvis all væsken ikke blir absorbert så kan du ha i litt mer chiafrø, la stå på lav varme å rør rundt. Ca. 15 minutt tar det).

  • Valgfritt : honning eller lønnesirup

  • Valgfritt : Skvis sitron

  • Valgfritt : Litt kokosolje

 
IMG_3665.JPG

Kornfri pannekaker Q & A

Hva er ceylon kanel?

Mange lurer på forskjellen på ceylon kanel, og vanlig kanel som en kjøper i dagligvaren. Jeg prøver ofte å forklare mamma hvorfor hun må investere i ceylon kanel fra helsekosten (og i noen utvalgte dagligvarer som fører Helios merket).

Så, forskjelle ligger mye i hvor de kommer fra, cassia kanelen som er den ´vanlige´ kanelen er fra Vietnam og Indonesia. Ceylonkanelen er fra Sri Lanka, Madagaskar og Vietnam. Og det viktigste; hvor mye kumarin kanelen inneholder.

Kumarin er nemlig et giftstoff som kan skade leveren i for store mengder. Det anbefales kun en halv teskje av den vanlige kanelen.

Begge kanelene inneholder kumarin, men ceylon inneholder omkring 200 mg pr. kg og den vanlige fra butikk inneholder rundt 600-2000 mg pr. kg.

Et lite tips er å kjøpe pakninger der det står ceylon kanel utenpå. Hvis det ikke står noe, så er det mest sannsynlig vanlig kanel som inneholder større mengder kumarin.

Hvorfor kornfri?

Jeg er veldig sensitiv til alt som gjør at blodsukkeret øker. Pågrunn av allergier siden jeg var liten har jeg alltid vært veldig forsiktig når jeg spiste noe. Det lærte meg også å kjenne mye etter hvordan jeg FØLTE meg etter et måltid. Jeg la merke til at når jeg spiste mye korn, så ble jeg ikke skikkelig mett uansett hvor mye jeg spiste. Selv om det er sunne korn som havregryn. Jeg merket også at blodsukkeret gikk opp å ned, mens når jeg begynte å lage pannekaker med mandelmel så følte jeg meg mer stabil, å holdt meg mett lenger.

Når jeg begynte å google; kornfritt kosthold så fikk jeg enda mer forståelse om at en diett uten korn kan være fint for å stabilisere blodsukker, være anti-inflamatorisk å være med på å hjelpe med mental helse.

Hva er forskjellen på grønne og godt modne bananer?

Grønne bananer er mer blodsukker stabiliserende. Men de er ikke så gode på smak, og kan smake litt ´tørt´. Skal jeg ha en sunn smoothie uten så mye søtt kan jeg bruke grønngule bananer.

Men, til sunne søtsaker som pannekaker så definitivt bruk brune bananer når du lager pannekaker og annet du lager som du trenger søtsmak i. Modne bananer når du moser dem binder også røren mer sammen, å gjør den mer moist. Og du slipper å bruke så mye annen søtning.

Kan jeg søte dem enda mer enn kun med bananer, isåfall, hva anbefaler du?

Ja, absolutt. Jeg pleier å prøve meg med minst mulig søtning, slik som her føler jeg bananene tilfører nok søtsmak. Om du ønsker pannekakene enda mer dessertpannekaker er kokossukker, honning eller lønnesirup noen andre alternativer.

Hvordan holder pannekaker laget med mandelsmør seg i kjøleskapet?

Jeg la pannekakene i en glassboks overnatten, i kjøleskapet for å teste hvordan de holdt til neste dag. De var veeeldig gode, kanskje litt tørrere i konsistensen men med litt ekstra rørte bær så funka det fint synes jeg da!


Pannekakene er forresten såklart glutenfri, melkefri og raffinert sukkerfri! For min mage går de veldig fint, om du er som meg å kan være litt sensitiv.

Håper du liker de! :)